Marius Ballieux: "Van het gas af kon voor de helft van het budget dat een installatiebedrijf berekende." (Foto: Louis Smit)

Leidse huizen van het gas door onafhankelijk advies Energieloket mboRijnland

Energieloket mboRijnland heeft vanaf begin 2023 met onafhankelijk advies zestig Leidse huiseigenaren van het gas afgeholpen. “Dit met een combinatie van aandacht voor de bouwkundige staat van een huis, een deskundige warmteberekening, de juiste technische ingrepen en het aanbrengen van geschikte installaties. En niet in de laatste plaats was er oog voor het budget. Deze opzet is effectief en geslaagd en biedt perspectief voor de toekomst”, zegt architect en bouwkundige Marius Ballieux bij zijn afscheid van het loket.

Ballieux nam het initiatief tot het opzetten van het Energieloket samen met hoofddocent installatietechniek van mboRijnland Pim Kruijer, die wegens pensionering inmiddels ook weg is bij het loket. Zij vonden dat de advisering over de energietransitie tot dan toe niet werkte. Daarom ontwikkelden zij een concept van alomvattend onafhankelijk en kosteloos advies om mensen te gidsen door het woud van instanties en bedrijven die elk slechts een stukje invullen van de energietransitie.

“Om het onafhankelijk te laten zijn, kozen wij ervoor het loket onder te brengen bij een onderwijsinstelling en dan bij eentje die technische opleidingen verzorgt. Zo kwamen wij terecht bij mboRijnland en wel bij de locatie naast station Lammenschans in Leiden”, zo vertelt Ballieux. Op die plek, waar ook installaties als warmtepompen te zien waren, konden mensen na het maken van een afspraak via de Gagoed-website van de gemeente Leiden terecht voor advies.

Bouwkundig
Ballieux: “Van huiseigenaren die bij ons langskwamen, onderzochten we eerst de duurzaamheidsbehoefte, hun persoonlijke wensen en de financiële mogelijkheden. Vervolgens keken we nauwkeurig naar de toestand van een huis. Zo werd duidelijk wat in bouwkundig opzicht de opties waren”, zegt hij.

Daarbij kwamen vragen aan de orde als: wat voor isolatie zou het meest geschikt zijn? Gaan we voor dubbel glas, spouwmuurisolatie, dakisolatie of voor alle drie? Zijn infrarode plafondpanelen een goede keus, bijvoorbeeld voor iemand die de hele dag op zijn werk is? Moeten en kunnen er zonnepanelen worden geïnstalleerd? En vooral ook: wat gaat en mag het kosten? Al met al moet het advies volgens Ballieux maatwerk zijn, omdat mensen en huizen nu eenmaal allemaal verschillend zijn.

“De invalshoek van installateurs van warmtepompen is dikwijls te beperkt. Die zitten vaak vast aan bepaalde merken en stellen vaak niet de goede vragen. Daarom hebben we mbo-studenten installatietechniek laten meelopen in onze contacten met geïnteresseerde huizenbezitters”, aldus Ballieux. “Die studenten hoefden niet alle kennis te hebben, zoals hoe je warmteberekeningen maakt, maar ze moesten wel de juiste vragen kunnen stellen. Dat hebben we ze geleerd.”

Helft budget
Hij is trots op de resultaten van het Energieloket tot nu toe en noemt het bevredigend om te zien dat -bijvoorbeeld- een mevrouw met een ouder huis die overstuur langskwam met een duurzaamheidswens na het adviestraject dolblij is dat zij inmiddels helemaal up-to-date is met de energietransitie.

“Voor haar was de samenhang tussen alle aanbiedingen van leveranciers en informatiebronnen helemaal zoek”, zo merkt Ballieux op. “Ze is nu volledig van het gas af, heeft een aircosysteem voor koude en warme lucht plus een warmtepompboiler, de elektra is aangepast en er zijn alvast leidingen aangelegd met het oog op zonnepanelen in de toekomst en de mogelijke beschikbaarheid van batterijen voor de opslag van de energie. We hebben meegekeken naar offertes en kwamen uit op de helft van het budget dat het volgens een installatiebedrijf zou moeten kosten.”

Subsidie
De gemeente Leiden noemt het werk van de initiatiefnemers waardevol. Het is voor haar duidelijk dat het Energieloket in een behoefte voorzag: “Vanaf de start in januari 2023 tot en met maart 2024 zijn er 96 inwoners op een individuele afspraak geweest. De ontvangen feedback van bewoners was overwegend positief.”

Er wordt nu gezocht naar een structurele manier om het loket in te bedden in het systeem van Leidse partijen die bewoners kunnen ondersteunen in de energietransitie. “Stichting Duurzaam Leiden heeft een opdracht gehad van het mbo en de gemeente Leiden om te onderzoeken hoe dit systeem in de stad versterkt en meer aan elkaar verbonden kan worden. Het Energieloket is hier een belangrijk onderdeel van”, aldus een woordvoerder.

De gemeente verstrekte mboRijnland een subsidie van 15.000 euro voor de uitvoering van het Energieloket in 2024. Een onderzoek naar de financiële mogelijkheden om het loket voort te zetten loopt nog.

  • Het Energieloket werd ondergebracht bij mboRijnland naast station Lammenschans. (Foto: Louis Smit)
    Het Energieloket werd ondergebracht bij mboRijnland naast station Lammenschans. (Foto: Louis Smit)
Duurzaamheid Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×